PILEFLET TIL FOLK OG FÆ
v/Anne Folehave
Bolmerodet
Bolmerodvej 25
5485 Skamby
Telefon: 26 39 17 32
Mail: folehavesunivers[at] gmail.com

Historik

Af profession er jeg oprindelig væver fra Kerteminde Husflidshøjskole.
Da jeg i 1982 var ansat i Historisk værksted i Jernalderlandsbyen i Odense, stiftede jeg første gang bekendtskab med pil og langhalm. Disse materialer er helt tilbage i oldtiden begge blevet brugt, til fremstilling af kurve og andre beholdere.

Så jeg begyndte at flette kurve, vel at mærke af pil jeg skar langs Stavisåen, på alle tider af året, hvilket gav en del vanskeligheder.
Kurvene blev mere rustikke end kønne, men de hang sammen og fungerede, faktisk i mange år.

Der var ikke udkommet flettebøger på det tidspunkt,så det var noget med at skille en kurv ad, analyserer hvor den begyndte og endt. Dette stod på i et par år og jeg blev da klogere undervejs. Omkring 1984 mødte jeg kunstneren Annette Holdensen. Sammen med hende, flettede jeg i sommeren 86 nogle store menneskehøje skulpturer. Denne sommer blev tidspunktet, hvor jeg for første gang fik koncentreret undervisning i fletteriet. Den engelske kurvemager David Drew kom til Fyn, så lidt på hvad vi lavede, og foreslog så at jeg fik lært at flette.

Det blev en rigtig lærerig uge under æbletræerne i Annettes have. Bent Vinkler kom og var med. I disse dage aftalte vi, at David skulle kommer til Danmark det følgende år, for at holde et kursus i pileflet. Det blev hos Elin på Tuskær i Fjaltring. Her mødte jeg så Eva Seidenfaden, som senere startede Vissinggaard. De følgende år kom fletteriet til at fylde mere og mere.

Da jeg egentlig er håndarbejdslærer med vævning som hovedfag, måtte jeg erkende at væven, var ved at være udkonkureret af pilen, og væven blev pakket sammen og ligger stadigvæk på loftet.

 David kom igen den følgende sommer og Eva startede Vissinggaard op som kursuscenter for pileflet. Bent og Claude underviste der som de første og der gik total pil og flet i livet. Det har der sådan set været siden. Med deltagelse i mange kurser, både inden- som udenlands.

Der blev i 2001 plads til at skrive bogen Pileflet til folk og fæ på forlaget Klematis, og sidst  en bog for Dr- Multimedie forlag, med titlen Pileflet i haver og uderum, som udkommer i november 2005.

Jeg har altid været optaget af håndværket i fletteriet, det at få tingene til at fungerer og få styr på teknikken, det er facinerende. Jeg arbejder både med traditionelle kurve og de senere år har jeg også blandet andre materialer, med pilen.

At arbejde med pil i tykke dimensioner kan jeg rigtig godt lide. Dette har jeg i samarbejde med Marianne Mortensen haft glæde af, i forbindelse med forskellige projecter, i b.la. børnehaver. 

I de sidste 16 år har jeg undervist i pileflet, heraf de sidste 4 år på fuld tid. Det har været i forskellige foreninger,  højskoler, institutioner og hos folk privat. Ikke mindst har jeg afholdt mange kurser her hjemme i mit eget værkste. Vissinggaard har også været et af de steder,hvor jeg igennem en årrække har undervist sammen med Eva,  Marianne og Mary Butcher.

Det har været meget lærerigt, at undervise sammen med andre. Dette har ikke mindst kunnet lade sig gøre, fordi vi har udvist stor respekt for hinandens forskellige måder at gøre tingene på. 

 Jeg har ligeledes i mange år, været inviteret til at deltage i forskellige kurve og kunsthåndværker markeder. Det er også blevet til en del udstillinger, i kunstforeninger og udstillingsbygninger samt et par kunst museer.